Нива водоустойчивост

Watch24 Нива водоустойчивост
Водоустойчивостта при часовниците се обозначава като барове (въздушно налягане), ATM (атмосфери) или метри. Когато се казва, че часовникът е водоустойчив, това често се посочва в метри. Но не приемайте броя на метрите буквално! Той всъщност показва колко натиск може да издържи часовникът. Ето и повече информация, с която по-лесно да изберете часовникът, от който имате нужда, спрямо изискванията ви!

3 АТМ / 3 Bar / 30 m Подходящи часовници за ежедневието. Устойчив на леки пръски вода, например при миене на ръце, или при дъжд. Моделите, с това ниво на водоустойчивост, не се препоръчват при гмуркане, къпане, излагане на по-продължителен дъжд, риболов и други.

5 АТМ / 5 Bar / 50 m Подходящ при вземане на душ. Не е препоръчително използването при водни спортове, гмуркане и плуване.

10 АТМ / 10 Bar / 100 m Подходящ за плуване и гмуркане с шнорхел, риболов и други водни спортове. Не се препоръчва използването при гмуркане с кислородна бутилка.

20 АТМ / 20 Bar / 200 m Моделите с това ниво на водоустойчивост, позволяват гмуркане с шнорхел, плуване и практикуване на всякакви водни спортове.
Препоръчително е да не използвате часовника с кислородна бутилка на по-голяма дълбочина.

Над 20 АТМ / 20 Bar / 200 m Моделите с най-високо ниво на водоустойчивост позволяват практикуването на професионални водни спортове, гмуркане в големи дълбочини и използването на кислородна бутилка.